ocet jabłkowy

Przepis na ocet jabłkowy

Mimo tego, że ocet jabłkowy można kupić prawie w każdym sklepie spożywczym. Nic nie zastąpi nam własnej receptury, która będzie wykonana w naturalny sposób, bez żadnych konserwantów. Samodzielnie przygotowując ocet jabłkowy mamy pewność, że zostanie  on zrobiony ze świeżych i zdrowych składników.

Co potrzebujemy:ocet jabłkowy - butelka

  • 1 kg świeżych jabłek
  • 20 g drożdży
  • 40 g chleba razowego
  • 200 g miodu lub cukru

Przygotowanie octu jabłkowego zaczynamy od umycia i pokrojenia jabłek na małe kawałki wraz ze skórką. Tak przygotowane owoce należy przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Kilogram jabłek powinniśmy zalać około jednym litrem wod. Następnie dodajemy 200 g miodu lub cukru. Aby usprawnić proces fermentacji dosypujemy 20 g drożdży i 40 g chleba. Tak przyrządzony preparat można umieścić np. w dużym słoiku okrytym płótnem i pozostawić w ciepłym (20-30 stopni Celsjusza) i ciemnym miejscu na około 25-30 dni, tak aby jabłka uległy procesowi fermentacji. Przez ten czas nie należy zapominać o częstym mieszaniu roztworu najlepiej drewnianą łyżką wtedy mamy pewność, że nie zajdą zbędne reakcje chemiczne. Po sfermentowaniu owoców należy przelać uzyskany płyn przez gazę do szczelnych butelek i przechowywać je w chłodnym miejscu.

Gdzie kupić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy bez problemu dostaniemy w dobrych sklepach spożywczych. Możemy kupić go w postaci płynnej ( cena ok. 10zł za 0,5L) lu tabletek np. Cidrex. Osobiście polecam tą pierwszą opcję. Jednak nic nie zastąpi samodzielnego przygotowania.

7 komentarzy w “Przepis na ocet jabłkowy

  1. Dzięki za przepis, jak będę miała trochę czasu to na pewno taki przygotuję. Teraz jestem zdana na gotowy ocet jabłkowy ze sklepu.

    • Ja nie mam możliwości żeby sobie zrobić samej ten ocet ,bo żyje w zacofanym kraju,ale byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś podałby mi namiary gdzie moge kupić płynny przez interent z wysyłką za granice

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


2 − = 0