ocet jabłkowy

Skład octu jabłkowego

Ocet jabłkowy uzyskiwany jest w naturalny sposób z jabłek. Dzięki czemu posiada wiele drogocennych składników takich jak: potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, miedź, fosfor i krzem oraz wiele rodzajów witamin (C, E, A, P, B1, B2 i B6), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu.

Pektyna

Głównym jego składnikiem jest pektyna, która bardzo korzystnie wpływa na nasz układ trawienia. Przede wszystkim zmniejsza ilość przyswajanych tłuszczów oraz przyśpiesza proces trawienia. Jednak to nie wszystkie zalety tej substancji , nie możemy zapomnieć o tym, że pektyna obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega nadciśnieniu a także polepsza stan naczyń krwionośnych.

Pektyna wydaję się być idealnym składnikiem w diecie osób starszych, mających problemy z nadciśnieniem, miażdżycą czy nadmiarem cholesterolu. Nie należy zapominać o młodych osobach, którzy coraz częściej mają kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. W tym przypadku pektyna także pozytywnie wpłynie na organizm takiego człowieka ze względu na właściwości przyśpieszające trawienie oraz ograniczenie przyswajania zbędnych tłuszczów.

Składnik mineralne

Oprócz pektyny ocet jabłkowy posiada wiele cennych składników mineralnych. Przede wszystkim znajdują się w nim: potas, magnez, wapń, żelazo, które nieświadomie tracimy w przypadku stosowania tradycyjnych metod odchudzających. Wiele tzw. diet cud opierają się na rygorystycznym jadłospisie, w którym brakuje podstawowych substancji odżywczych czy właśnie składników mineralnych. Należy więc zadbać o to, aby sukcesywnie uzupełniać brakujące składniki. Najlepiej robić to z naturalnych źródeł takich jak np. ocet jabłkowy, który lepiej się sprawdzi od reklamowanych suplementów diety.

Witamina E

Ostatnią niezmiernie ważnym składnikiem octu jabłkowego jest witamina E tzw. witamina młodości. Nie wpływa ona na naszą przemianę materii, jednak jej niedobór możemy spowodować przedwczesne starzenie się skóry, zaćmę, osłabienie układu immunologicznego a nawet bezpłodność. Ocet jabłkowy dostarczy nam niezbędnej ilości tej witaminy , dzięki czemu możemy być spokojni o naszą cerę. Z tego względu ocet jabłkowy często nazywany jest eliksirem młodości.

Jeden komentarz w “Skład octu jabłkowego

  1. W trakcie fermentacji octu jablkowego tworzy sie biala galareta, co to jest I jakie ma wlasciwosci? Po fermentacji trzymam ocet przez 3 – 4 miesiace w butli gdzie byla fermentacja i w trakcie przelewania do butelek stwierdzam obecnosc tej bialej galarety. Ja ja wyrzucam ale nie wiem czy dobrze robie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.