ocet jabłkowy

Pozytywny wpływ octu jabłkowego na zdrowie

W ostatnich latach, ocet jabłkowy stał się szczególnym środkiem mającym korzystny wpływ na zdrowie. Obecnie sprzedawany jest zarówno jako przyprawa oraz suplement  zdrowia. Chociaż wiele sposobów używania octu znanych w medycynie ludowej okazały niesprawdzone, kilka z nich znalazły potwierdzenie w specyficznych badaniach medycznych. Zwolennicy octu jabłkowego uważają, że pomaga on w następujących problemach ze zdrowiem.

  • cukrzyca
  • dolegliwości alergiczne
  • trądzik
  • zapalenie stawów
  • zespół chronicznego zmęczenia
  • otyłość
  • grypa
  • dna moczanowa
  • zgaga
  • wysoki poziom cholesterolu
  • ból gardła

Cukrzyca

Przeprowadzone badania wskazują, że ocet jabłkowy mogą stosować osoby cierpiące na cukrzycę. Przykładem mogą być doświadczenia wykonane w 2007 roku, opublikowane w angielskim czasopiśmie medycznym Diabetes Care. Naukowcy odkryli, że u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy spożywali dwie łyżki octu jabłkowego przed snem, zaszły pozytywne zmiany poziomu cukru we krwi następnego dnia rano. Badacze z czasopisma Pakistan Journal of Biological Sciences przeprowadzili badania na szczurach. W wyniku których u zwierząt karmionych octem jabłkowy przez 4 tygodnie, zanotowano wzrost tzw. dobrego cholesterolu – HDL o wysokiej gęstości. Ponadto nastąpiło zmniejszenie stężenia trójglicerydów (szkodliwych tłuszczów we krwi).

Otyłość

Jednym z dowodów na korzystny wpływ octu jabłkowego w odchudzania jest badanie opublikowane w Bioscience, Biotechnology, i Biochemistry, które zostało przeprowadzone w 2009 roku. W wyniku badania stwierdzono, że osoby otyłe, które codziennie spożywały ocet jabłkowy przez 12 tygodni odnotowały znaczy spadek: masy ciała, tkanki tłuszczowej z brzucha oraz trój glicerydów. Inne doświadczenie przeprowadził magazyn Journal of Agricultural Food Chemistry również w 2009 roku. Tym razem zostało przeprowadzone na myszach. Badanie potwierdziło, że kwas octowy zapobiega gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie i niektórych tłuszczów w wątrobie.

Nadciśnienie

Kwas octowy może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co potwierdziły badania na zwierzętach opublikowane w Bioscience, Biotechnology, i Biochemistry w 2001. Jednak nie wiadomo, czy te badania zostały przeprowadzone z zastosowanie kwasu octowego pochodzącego z octu jabłkowego.

Wysoki poziom cholesterolu

Opublikowane badania w British Journal of Nutrition w2006 wykazały, że w szczurach karmionych kwasem octowym przez 19 dni znaczne zmniejszyło się stężenie cholesterolu i trójglicerydów.

Na poprawę zdrowia polecamy również olej lniany.

Jeden komentarz w “Pozytywny wpływ octu jabłkowego na zdrowie

  1. Przypadkiem trafiłem na tę stronę szukając tłumaczenia jagiekoś włoskiego idiomu. Fajna rzecz, spodobały mi się m. in. porady, jak pisać esemesy po włosku. Ale ponieważ jestem maniakiem kuchni, zaraz moją uwagę zwrf3cił post o gotowaniu. Spędziłem w Emilii Romanii prawie dwa lata. Zanim tam wyjechałem, kuchnia regionu też kojarzyła mi się z szynką parmeńską, parmezanem, mortadelą z Bolonii i octem balsamicznym z Modeny. Mieszkałem w Pavullo nel Frignano w Provincia di Modena, tam dowiedziałem się, że najważniejszym daniem w tych stronach są crescentine. Przyznam, że nigdy wcześniej o tym nie słyszałem.Crescentine, czyli tigelle i gnocco fritto podawane z talerzem włoskich wędlin i serf3w to niezwykle sycące, pełne węglowodanf3w danie, ktf3re wystarczyłoby za cały obiad, czy kolację, ale goście w licznych restauracjach są w stanie zjeść o wiele więcej.Tigelle to duma i chwała Modeny oraz całej prowincji. Te małe (ok. 10 cm średnicy), okrągłe chlebki zajadają tu wszyscy. Jedzą je na ciepło, chwilę po upieczeniu. Tigella się rozkrawa i do parującego środka wkłada prosciutto crudo, salame, albo coppę lub plasterek coppa di testa, czyli tutejszego, przepysznego salcesonu. Do tego odrobina tartego parmezanu, zamykamy i jemy. Nie brakuje amatorf3w tigelli z lardo, czyli słoniną mieloną z czosnkiem i siekanym rozmarynem. Z kolei dzieci kochają tigelle z nutellą. Tego sposobu jednak polskim maluchom nie polecamy, zdrowiej zjeść z marmoladą. Mniej kalorii, a też na słodko.Ciasto na tigelle jest drożdżowe, ale w odrf3żnieniu od ciasta na przykład na pizzę, używa się do niego niewielkiej ilości drożdży. A gdyby zapytać przeciętnych miłośnikf3w kuchni i gotowania, z czym im się kojarzy nazwa gnocco, 9 na 10 osf3b (a być może nawet 10/10) powiedziałoby, że „z tymi włoskimi kopytkami”. Tymczasem między gnocchi a gnocco fritto nie ma niemal żadnych spowinowaceń, poza tym, że w jednej i drugiej potrawie znajdziemy mąkę pszenną. Czym są gnocco? Wyobraźmy sobie wytrawne faworki, ktf3rych nie posypiemy cukrem-pudrem, za to schrupiemy np. z plasterkiem, albo dwoma kindziuka. Gnocco wyrabia się z tego samego ciasta, z ktf3rego robi się tigelle, z tym, że wałkuje się je dużo cieniej, następnie wykrawa kwadraciki o boku mniej więcej 10 cm i smaży w głębokim tłuszczu. Ciasto natychmiast puchnie, nadyma się, a gdy się zezłoci, gotowe poduszeczki wyciąga się i podaje. Z towarzyszeniem tych samych wędlin, z ktf3rymi serwuje się tigelle, czyli suszoną szynką i karkf3wką, salcesonem oraz z serami. Najczęściej są to: grana padano, pecorino, caciotta i stracchino. Często po powrocie z zagranicznych wakacji mamy ochotę samodzielnie przygotować coś, co jedliśmy podczas wypoczynku. Można także sprf3bować przygotować w Polsce, w warunkach domowych wieczf3r z crescentine. Najprościej będzie wykonać gnocco. Przygotowujemy ciasto z przepisu poniżej. Po wyrośnięciu rozwałkujemy płat ciasta, wykrawamy kwadraty i smażymy w frytkownicy. Gdy nie mamy takiego urządzenia, z powodzeniem można wykorzystać rondel z wysokimi ściankami, rozgrzać w nim olej roślinny i smażyć. Gotowe gnocco odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy w koszyku wyłożonym papierem. Do gnocco podajemy włoskie wędliny i sery, ale można ten zestaw urozmaicić polskimi wędlinami suszonymi, a do serf3w dodać oscypka, albo kawałek bursztyna.Trudniej jest w domu zrobić tigelle, ale nie jest to niemożliwe. W kuchni restauracyjnej piecze się je w specjalnej maszynie składającej się z dwf3ch płyt grzejnych, pomiędzy ktf3re wkłada się placki ciasta i dociska. Ale Włosi jedzą tigelle nie tylko w restauracjach, w domach też je przygotowują, a do wypieku służą im specjalne, przypominające patelnię formy stampi per tigelle. Jeżeli ktoś z szanownych czytelnikf3w podczas wakacyjnych peregrynacji po Pf3łwyspie Apenińskim zahaczy o Emilię Romanię, to na każdym mercato, czyli targu, bez trudu znajdzie formę do pieczenia tigelli. Mając to urządzenie w domu zrobienie tigelli nie będzie trudne. Wystarczy z przygotowanego uprzednio i rozwałkowanego na grubość ok. pf3ł centymetra ciasta wykroić kf3łka, odstawić do wyrośnięcia, a następnie ułożyć je w formie, zamknąć i na 6 do 8 minut postawić na gazie. Bez formy można sprf3bować wypiec placki w piekarniku. Ale, żeby nam nie wyszły bułki, dobrze będzie krążki ciasta docisnąć od gf3ry drugą, lekko obciążoną blaszką. Przepis na ciasto na tigelle/gnocco fritto 0,5 kg mąki pszennej220 ml mleka5 g drożdży10 dag masłasf3lDrożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na kilka minut. Następnie łączymy mieszaninę z przesianą mąką, rozpuszczonym masłem, solą i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, elastyczne i błyszczące. Odstawiamy ciasto na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wałkujemy ciasto wykrawamy z niego pf3łcentymetrowej grubości krążki, ktf3re odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na 20-30 minut (tigelle) lub wałkujemy cienko i wykrawamy kwadraty (gnocco).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.