ocet jabłkowy

Pozytywny wpływ octu jabłkowego na zdrowie

W ostatnich latach, ocet jabłkowy stał się szczególnym środkiem mającym korzystny wpływ na zdrowie. Obecnie sprzedawany jest zarówno jako przyprawa oraz suplement  zdrowia. Chociaż wiele sposobów używania octu znanych w medycynie ludowej okazały niesprawdzone, kilka z nich znalazły potwierdzenie w specyficznych badaniach medycznych. Zwolennicy octu jabłkowego uważają, że pomaga on w następujących problemach ze zdrowiem.

  • cukrzyca
  • dolegliwości alergiczne
  • trądzik
  • zapalenie stawów
  • zespół chronicznego zmęczenia
  • otyłość
  • grypa
  • dna moczanowa
  • zgaga
  • wysoki poziom cholesterolu
  • ból gardła

Cukrzyca

Przeprowadzone badania wskazują, że ocet jabłkowy mogą stosować osoby cierpiące na cukrzycę. Przykładem mogą być doświadczenia wykonane w 2007 roku, opublikowane w angielskim czasopiśmie medycznym Diabetes Care. Naukowcy odkryli, że u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy spożywali dwie łyżki octu jabłkowego przed snem, zaszły pozytywne zmiany poziomu cukru we krwi następnego dnia rano. Badacze z czasopisma Pakistan Journal of Biological Sciences przeprowadzili badania na szczurach. W wyniku których u zwierząt karmionych octem jabłkowy przez 4 tygodnie, zanotowano wzrost tzw. dobrego cholesterolu – HDL o wysokiej gęstości. Ponadto nastąpiło zmniejszenie stężenia trójglicerydów (szkodliwych tłuszczów we krwi).

Otyłość

Jednym z dowodów na korzystny wpływ octu jabłkowego w odchudzania jest badanie opublikowane w Bioscience, Biotechnology, i Biochemistry, które zostało przeprowadzone w 2009 roku. W wyniku badania stwierdzono, że osoby otyłe, które codziennie spożywały ocet jabłkowy przez 12 tygodni odnotowały znaczy spadek: masy ciała, tkanki tłuszczowej z brzucha oraz trój glicerydów. Inne doświadczenie przeprowadził magazyn Journal of Agricultural Food Chemistry również w 2009 roku. Tym razem zostało przeprowadzone na myszach. Badanie potwierdziło, że kwas octowy zapobiega gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie i niektórych tłuszczów w wątrobie.

Nadciśnienie

Kwas octowy może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co potwierdziły badania na zwierzętach opublikowane w Bioscience, Biotechnology, i Biochemistry w 2001. Jednak nie wiadomo, czy te badania zostały przeprowadzone z zastosowanie kwasu octowego pochodzącego z octu jabłkowego.

Wysoki poziom cholesterolu

Opublikowane badania w British Journal of Nutrition w2006 wykazały, że w szczurach karmionych kwasem octowym przez 19 dni znaczne zmniejszyło się stężenie cholesterolu i trójglicerydów.

Na poprawę zdrowia polecamy również olej lniany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


7 × 8 =